טופו
קרם טופו
תוצרת: ישראל נפח: 2 ק"ג כמות בקרטון: יחידה כשרות: רבנות ראשית
מק״ט: 1-12-29
טופו הוא חלב סויה שהורתח ועבר תהליך של גיבון. התוצאה המתקבלת היא קריש בצבע לבן (דמוי גבן) בעל רמת מוצקות משתנה. טופו הוא מקור לחלבון וחומר גלם בעל חשיבות רבה במטבחי מזרח אסיה, בעיקר בסין וביפן. לטופו טעם נייטרלי למדי – התבשיל בו הוא מוגש מעניק לו מטעמו – והוא משמש כתוספת למאכלים מוקפצים, לתבשילים, למרקים ולסלטים כשהוא טרי, מטוגן, מבושל ואפוי. בהכללה ניתן לחלק את הטופו לשתי משפחות עיקריות וכל אחת מהם מתחלק לתתי סוגים: המשפחה הראשונה נקראת טופו מוצק (או טופו לחוץ). בתהליך הכנתו עובר הטופו המוצק קרישה ולאחריה גיבון (תהליך שבו נלחץ הטופו תחת משקל כדי לנקז ממנו נוזלים – בדומה לאופן בו מכינים גבינות שונות). התוצאה יכולה להיות מוצקה ברמות שונות – בכפוף לכמות הנוזלים שנותרו בטופו. המרקם של טופו מוצק אינו חלק לגמרי, מכיוון שהוא מורכב מחלקיקי גבן קטנים שנלחצו יחד, והוא מכיל נקבוביות קטנות מה שעוזר לו לספוג רוטב בזמן בישול. המשפחה השנייה נקראת טופו משי, ובניגוד לטופו המוצק היא לא עוברת תהליך של לחיצה וכבישה, אלא של קרישה בלבד. מאחר שטופו משי לא עובר את תהליך הגיבון המרקם שלו אחיד, חלק ומשיי ומכאן מקור שמו. טופו מוצק וטופו משי מיוצרים ומשווקים בדרגות קושי שונות – רך, קשה וקשה במיוחד. לטופו משי רך מרקם עשיר, חלק ומתפרק בקלות. הוא מתאים לשימוש במרכיב במרקים, ברטבים, בשייקים ובקינוחים (כלומר כשמשלבים אותו בצורה אחידה לתוך נוזל); והוא אינו מתאים להקפצה או למנות ערבוב בגלל הנטייה להתפרק.