צלי כתף, ארטישוק ירושלמי וסויה עם טחינה ירוקה
צלי היא מנה חגיגית שמתאימה לאירוח בחגים. אבי לוי עם מתכון מקורי לצלי כתף מסורתי – מכניסים לתבשיל ארטישוק ירושלמי שמוסיף טעמים מורכבים ומגישים בליווי טחינה ירוקה
מצרכים
1 נתח של צלי כתף מספר 5
6 בצלים גדולים, קלופים חתוכים לרצועות
1 ק"ג ארטישוק ירושלמי שלמים, קלופים
1/2 כוס שמן זית
1 כף של מלח גס או אטלנטי
1/2 כף פלפל שחור גרוס
1כפית שבבי צ'ילי חריף
1/2 כפית כורכום
2 כפיות סוכר חום
1 כפית כמון
2 כפות סויה יאמאסה
1 כוס של ציר בשר או עגל (או 3/4 כוס מים רותחים)
לטחינה:
1/2 כוס טחינה גולמית
1/4 כוס עלי כוסברה
מיץ מ-1 לימון
1/2 כפית מלח
מים קרים, לפי הצורך
אופן הכנה
- מחממים מחבת מברזל יצוק או פלנצ'ה על אש גבוהה. מוסיפים 2 כפות שמן זית.
- כשהמחבת חמה, מוסיפים את נתח הצלי ו"סוגרים" מכל הצדדים. מוציאים לצלחת ושומרים בצד.
- חותכים את הבצל לרצועות דקות. מוסיפים למחבת ומטגנים עד להזהבה.
- מנמיכים את הלהבה ומחזירים את נתח הצלי הצרוב למחבת.
- מוסיפים את כל התבלינים ואת הציר או המים, סוגרים במכסה ומבשלים כשעתיים על אש נמוכה.
- לאחר שעתיים, בודקים בעזרת מזלג שהבשר רך דיו. מוציאים מהרוטב לצלחת ושומרים בצד.
- חותכים את הארטישוק הירושלמי לחצאים ומוסיפים לסיר.
- פורסים את נתח הצלי לפרוסות בעובי שאוהבים ומחזירים לסיר. מכסים במכסה ומבשלים על אש נמוכה כ-30 דקות, עד שהארטישוק הירושלמי מתרכך.
- בינתיים, מכינים את הטחינה: שמים את כל מרכיבי הטחינה מלבד המים במעבד מזון. טוחנים ומוסיפים את המים הקרים בהדרגה עד להגעה לסמיכות הרצויה. טועמים ומתקנים תיבול.
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- שופכים את הטחינה על התבשיל ומכניסים לתנור לצלייה במשך 8 דקות.
- מוציאים מהתנור ומגישים חם בליווי אורז לבן.
מתכון: אבי לוי
צילום: נועם פריסמן